Çalışma hayatında zamana karşı yarışır hale gelinmesi, dışarıda yemek yeme alışkanlığının yaygınlaşması sektörün tüm dünyada ve ülkemizde hızlı bir gelişme göstermesine neden olmuştur. Fast Food’un tüm dünyada gıda sektörü içinde en hızlı gelişen sektörlerden biri olmasının nedeni olarak; kolay, pratik, hızlı, uygun fiyatı ve doyurucu olması gösterilmektedir. Bu tür restoranlarda devir hızı yüksek olan hamburger, pizza, lahmacun, döner vb. gıdalar tüketime sunulmaktadır. Fakat Fast-food kelimesini duyduğum da ilk aklıma gelen, kuyruğa girip tepsiyi beklediğimiz, yemeden parasını ödediğimiz, lüks gibi görünen restoranda patates kızartmasını elle yediğimiz, ıslak mendilin ikram edilmediği, “çay alır mısınız?” diye sorulmadığı dünya markası hamburgerciler gelir.

Ben de size bu konudan bahsetmek istiyorum,

1986 yılında taksimde ilk şubesiyle Mc Donald’s ve 1995 yılında Etiler şubesiyle Burger King hayatımıza girmesiyle hamburger ekmeği ile tanışmış oldum ve uzun yıllar üretiminde bulundum. Hayatımın bir dönemi; bir elimde kumpas, bir elimde renk skala cetveli, hamburger ekmeklerin üzerindeki susamları sayarak, yüksekliklerini ölçerek geçti. O zamanları çok özel ve değerli olan bu ekmeği artık birçok firmanın üretmesiyle hamburger dükkânları artmaya başladı.. Birçoğu kopya menülerle ayakta kalmaya çalışırken, daha butik, bu işe kafa yoran ekmeğin arasına sadece köfte, peynir, marul değil de farklı soslar kullanan, markalar da var. Ben bunları tercih ediyorum. Özellikle İstiklal’de Ottoman Burger, Karaköy Burger Lab’da yediğim zaman doyduğumu hissediyorum. Hamburgerlerin etinde çok farklılık olmasa bile ekmeği ve soslarından dolayı tercih ediliyor. Bence yeterli değil. Ekmek benim uzmanlık alanım, bu konuda bir şeyler söylemek istiyorum.

Hamburger dükkânlarında veya Fast Food’da marka olmak isteyenler mutlaka ama mutlaka ekmek konusuna kafa yormalılar. Farklı, daha lezzetli, ete uygun ekmek kullanmalılar. Şekerli ve içindeki malzemeyi taşımayan ekmekten vazgeçmeliler. Marketlerde satılan ekmeğin birebir aynısını, dünya markası bir hamburger restorantında yemek istemem. Diğer Fast Food’larda da aynı sorun var. Yüzlerce şubesi olan dönerciler var. Yeni yeni markalar çıkıyor. Gidip bakın ekmekleri hep aynı. Hiç biri de demiyor ki, bu kadar yatırım yapıyoruz, bizim ekmeğimiz farklı olsun. İçindeki eti yedirsin. Etiniz ne kadar lezzetli olursa olsun, kayış gibi tatsız tuzsuz bir lavaşa sarıldığında beğenmeniz mümkün mü?

Siz hiç duydunuz mu? Bu hamburgerin ekmeği müthiş, bu restorana ekmek için gelinir gibi laflar.  İşletmeciler çeşit çeşit hamburger ekmeği, döner ekmeği var da kullanmadık mı diyebilirsiniz, evet var ama sizin haberiniz yok. Talep olursa arz da olur.

Siz isteyin biz yapalım.